Att ha hund

Hunden är väldigt vanlig som husdjur och det finns många som drömmer om att kunna skaffa en eller flera hundar. Men det är inte alltid så lätt att ha hund. Det finns en hel del man måste tänka på.

Den dagliga skötseln

Alla hundar, oavsett ras, kräver daglig omvårdnad. Väljer man en långhårig hund, eller en ras med krävande päls får man räkna med att lägga en hel del tid varje dag just på pälsvård. Hunden ska också ha foder, rastas och sysselsättas. Om man arbetar heltid kan det kännas lite övermäktigt att också behöva sysselsätta eller träna sin hund när man kommer hem efter en lång arbetsdag. Blir man sjuk kan det också kännas extra jobbigt att ta hand om hunden.

När hunden blir äldre

Som hundägare har man ett stort ansvar. Det ansvaret måste man vara beredd att ta även när hunden blir äldre. Om hunden lider av olika krämpor kan det vara dags att låta den somna in. Det är ett beslut man måste vara beredd att ta. Att låta hunden fortsätta leva trots att den egentligen inte har ett bra liv är bara egoistiskt.

Att lämna hunden ensam

En vuxen hund kan i regel lämnas ensam under ett par timmar. Den kan dock inte sitta inne utan att rastas under en åtta timmar lång arbetsdag. En hund som inte är van att vara ensam kan också få för sig olika hyss. Att ensamträna sin hund kan vara bra, men det betyder inte att den kan lämnas under en obegränsad tid.

Hunden på semestern

Ska man åka på semester måste man se till att hunden antingen kan följa med, eller att man har någon som ser efter den. Ett annat alternativ är att lämna in hunden på ett hundpensionat. Där får man betala för att hunden ska skötas om. Å andra sidan vet man att hunden har en bra tillvaro där.