Hygien i kenneln

Om man driver en kennel är det viktigt att ha koll på hygienen i den. Man kan annars riskera att lokalerna börjar lukta illa. Det kan också komma in bakterier och sjukdomar som skadar hundarna på olika sätt. En ren och fräsch kennel ger dessutom ett rejält mycket bättre intryck hos eventuella valpköpare.

Lättskötta material

Om man har möjlighet att inreda kenneln helt på egen hand kan det vara klokt att välja lättstädade material. Kakel, plastmattor och våtrumstapet är bra alternativ. Det kan i värsta fall gå att spola av väggar och golv med en högtryckstvätt. Materialen bör också vara tåliga och hållbara eftersom att de riskerar att utsättas för en hel del slitage. Vassa hundklor och kiss från rumsrenhetsträning kan fräta en hel del på golven och väggarna.

Disk och tvätt

Man får räkna med att det bildas en hel del tvätt och disk i kenneln. Hundarnas mat- och vattenskålar bör diskas varje dag och deras filtar bör tvättas med jämna mellanrum. En bra tvättmaskin är alltså ett måste att ha tillgång till. En diskmaskin kan också vara bra att ha eftersom att man då kan göra andra saker under tiden den diskar skålar och tallrikar.

Möjlighet till isolering

Om en hund blir sjuk är det bra att kunna isolera den. Är sjukdomen allvarlig eller mycket smittsam är isolering i regel ett krav. Det innebär att hunden inte ska kunna komma i kontakt med andra hundar, den ska rastas på andra ställen och man ska byta kläder mellan det att man umgås med den sjuka och de friska hundarna.

Smittskydd

För att undvika att smitta kommer in i kenneln bör man alltid vara noga med den egna hygienen. Det är inte fel att rengöra skorna innan man kliver in. Man bör inte heller tillåta att personer tar med sig andra hundar in i kenneln, speciellt inte om man har dräktiga tikar eller valpar.