Olika hundaktiviteter att delta i

Det finns en hel del olika aktiviteter man kan delta i tillsammans med sin hund. En del av dem kan man till och med tävla i. Många av aktiviteterna kräver inte att hunden är av en speciell ras för att man ska få vara med. Här tar vi upp mer om några av aktiviteterna.

Agility

I hundsporten agility ska hundens förare guida hunden igenom en hinderbana. Banorna kan vara olika långa och ha varierande svårighetsgrad beroende på hur vana ekipagen som tävlar är. Hundarna delas in efter storlek och det finns fem olika storlekskategorier. Det som skiljer banorna åt är hindrens höjd. Inom sporten krävs det bra fysik och hunden måste vara lydig och snabb. Det gäller att få så kort tid som möjligt men man ska också vara utan fel.

Hundutställning

På en hundutställning visas hunden upp för en eller flera domare. Det är i regel bara renrasiga hundar som ställs ut. Många gånger är det uppfödare som ställer ut sina hundar för att de vill kunna sälja sina valpar lite dyrare. Om man kan visa på att valparnas föräldrar fått utmärkelser på utställning är det nämligen ett tecken på att de ligger väldigt nära rasstandarden. Det är ofta mycket eftertraktat.

Lydnad

Lydnad är en annan gren man kan träna och tävla inom. Alla hundar behöver en viss grundlydnad som till exempel innefattar inkallning, sitt och stanna. Inom lydnad förekommer också en hel del andra kommandon. Hunden kan behöva ligga stilla under en längre stund, den kanske ska kunna gå runt förarens ben eller något annat.

Jakt

Jakt är en annan aktivitet som man kan utföra tillsammans med sin hund. Här är i regel hundar av alla sorts raser välkomna. Alla hundar kan lära sig att jaga men det kan krävas en hel del träning för att de ska bli duktiga.