Vad kostar det att ha hund?

Det kan vara klokt att se över sin ekonomi innan man skaffar en hund. Det kan nämligen plötsligt dyka upp ett par oväntade utgifter som man inte alls har planerat in. Men vilka utgifter bör man tänka lite extra på?

Foder

Hundfoder finns i väldigt många olika prisklasser, smaker och varianter. Det finns inget som säger att ett dyrt foder är bättre än ett billigare men man kan i regel räkna med att de billigare fodren innehåller mer spannmål än kött. Det kan vara klokt att prova sig fram för att hitta ett foder både hunden och ägaren trivs med.

Försäkring

Man bör alltid se till att försäkra sin hund. Om man inte har en försäkring kan hundens veterinärkostnader vid en skada eller sjukdom bli väldigt höga. Har man en kennel där en tik behöver ett kejsarsnitt kan det kosta närmare 50 000 kronor om man inte har en försäkring. Har man inte de pengarna kan man behöva avliva sin hund. Det kan vara väldigt sorgligt. Att avsätta omkring 300 kronor i månaden per hund till en bra försäkring är med andra ord inte fel.

Träning

Vill man gå på hundkurser eller rent av anlita en tränare till sin hund får man också räkna med att det kostar en slant. Att gå på kurs är billigare än att ha en egen tränare, men då får man också räkna med att lägga ner mer arbete på hunden.

Hundpensionat

Om man ska resa bort eller om man behöver vara borta hemifrån ett tag och inte har möjlighet att ta med sig hunden kan man också behöva betala för ett hundpensionat. Man får räkna med en avgift på omkring 300 kronor per dygn men då ingår rastning, fodring och viss träning.

Inköp

En hund kostar dessutom pengar att köpa. En renrasig hund kan kosta tiotals tusen kronor. En blandrashund kan vara lite billigare men det är trots allt en summa som måste räknas med.